czwartek, 31 marca 2016

Ziołolecznictwo. Podział ziół według ich działania


Podział ziół według ich działania

Mieszanki ziołowe działają lepiej niż pojedyncze zioła. Mieszanki ziół można znaleźć w sklepach zielarskich. Niżej przedstawiam podział ziół według ich działania na podstawie książki „ Poradnik zielarza” W. Poprzęckiego.




  • Dezynfekujące ( bakteriobójcze) działanie mają → czosnek, cebula, liść mącznicy, borówki, czarnej jagody, ziele piołunu, dziurawca, szanty, mięty, majeranku, szałwii, macierzanki, tymianku, kwiat rumianku pospolitego, wyrotyczu, owoc czarnej jagody, korzeń omanu, kłącze kosaćca, kora wierzbowa.
  • Gojące rany i skaleczenia → kwiat nagietka, jasnoty, rumianku posp., ziele drapacza, dziurawca, lnicy, rdestu ptasiego, szałwii, korzeń żywokostu, liść orzecha i pączki topoli.
  • Hamują krwawienia → ziele krwawnika, tasznika, skrzypu, rdestu ostrogorzkiego, liści pokrzywy, barwnika i kłącze pięciornika.
  • Oczyszczają krew ze złogów i pozostałości zatruciowych → ziele bratka polnego, przetacznika, poziomki, bluszczyku, skrzypu, drapacza, ogórecznika, kwiat stokrotki, kocanki, liść barwnika, borówki, maliny, brzozy, korzeń łopianu, podróżnika, mniszka, szyszki chmielu i nasienie czarnuszki.
  • Moczopędne ( czyszczą i leczą nerki, poprawiają ich pracę, znoszą parcie na mocz) → ziele płonicznika, skrzypu, poziomki, rutwicy, drapacza, rzepiku, piołunu, bylicy pospolitej, marzanki, nawłoci, werbeny, bratka polnego, hyzopu, nostrzyka, bazylii, rdestu ptasiego,cząbru, pokrzywy, przetacznika, kłącze perzu, tataraku, korzeń łopianu, truszki, liść mącznicy, brzozy, brusznicy, czarnej jagody, kwiat stokrotki, wrzosu, bławatka, kocanki, jasnoty, bzu czarnego, lipy, owoc kminku, jarzębiny, jałowca, dzikiej róży, szyszki chmielu, pączki topoli, strączyny, fasoli, znamię kukurydzy, nasienie pietruszki i czarnuszki.
  • Mlekopędne → kminek, koper włoski, anyż, ziele rutwicy, bazylia, liść barwnika i nasienie pietruszki.
  • Napotne ( wskazane przy przeziębieniach ) → kwiat lipy, bzu czarnego, wrzosu, nawłoci, korzeń łopianu, omanu, goryszu, pietruszki, kłącze tataraku, ziele przetacznika, rutwicy, ogórecznika, bratka polnego, liść brzozy, nasienie pietruszki, pączki topoli, owoc maliny i bzu czarnego
  • Nasenne i uspokajające → ziele nostrzyka, liść melisy, barwnika,korzeń kozłka, ziele marzanki i szyszki chmielu
  • Obniżają ciśnienie krwi ( bez obawy przedawkowania) → cebula, czosnek, skórka cytrynowa, żurawina, a dodatkowo pod kontrolą lekarską- ziele jemioły i liść barwinka.
  • Osłaniające działanie ( przy podrażnieniach przewodu pokarmowego i trawiennego) mają → liść ślazu, babki, podbiału, kwiat lipy, dziewanny, korzeń ślazu, żywokostu, nasienie gorczycy, kozieradki i siemię lniane.
  • Pobudzają czynności żołądka → ziele krwawnika, dziurawca, przywrotnika, drapacza, szanty, mięty, bazylii majeranku, cząbru, nawłoci, przetacznika, kwiat lawendy, rumianku posp., korzeń lubczyka, goryszu, mydlnika, mniszka, kłącze pięciornika, rzewienie, liść melisy, bobrka i nasienie kozieradku.
  • Przeciwkrwawieniowe → ziele krwawnika, drapacza, kora kasztanowca, korzeń żywokostu, cebula surowa, siemię lniane mielone, śliwki suszone. Do stosowania zewnętrznego w okładach: kwiat rumianku lub gotowana cebula.
  • Pobudzają działanie serca → ziele dziurawca, hyzopu, bazylii,liść rozmarynu i korzeń goryszu.
  • Przeciwalergiczne → kwiat rumianku, ziele dziurawca, korzeń kozłka ( można stosować łącznie)
  • Przeciwaltretyczne → ziele rzepiku, kora wierzbowa, gąbka słodkowodna, liść czarnej porzeczki i nasienie czarnuszki.
  • Przeciwcukrzycowe → kłącze perzu, strączyny fasoli, liść pokrzywy, czarnej jagody, orzecha włoskiego, ziele rdestu ptasiego, dziurawca, krwawnika, szałwii, glistnika, rutwicy, korzeń mniszka, łopianu, cebula surowa i gotowana.
  • Przeciwgorączkowe → liść mięty, bobrka, kwiat lipowy, bzu czarnego, rumianku rzymskiego, rumianku posp., słonecznika( same płatki kwiatowe), kora wierzby, kasztanowca, owoc czarnej jagody, ziele tysiącznika i drapacza.
  • Przeciwrobaczne → czosnek, nasiona dyni, ziele piołunu, macierzanki, tymianku, kwiat wrotyczu, owoce czarnej jagody i borówki brusznicy.
  • Przeciwzapalne wewnętrzne → kwiat rumianku posp., rumianku rzymskiego, nagietka, bławatka, ziele srebrnika i świetlika.
  • Przeciwzapalne do użytku zewnętrznego → ( w formie nakładów z naparu), ziele hozypu, lnicy, majeranku, szałwii, liść babki, kłącze pięciornika, cebula gotowana i kwiat rumianku pospolitego.
  • Przeciwskurczowo → ziele jaskółcze, płonicznika, nastrzyku, bazylii, majeranku, srebrnika, szałwii, macierzanki, tymianku, werbeny, owoc kolendry, anyżu, kminku, kopru włoskiego, bzu czarnego, kwiat lawendy, rumianku posp., lipy, dziewanny, korzeń goryszu, kora wierzbowa i znamię kukurydzy.
  • Przeciw stanom zapalnym jelit: → korzeń lukrecji, kwiat rumianku, ziele dziurawca i krwawnika
  • Działanie przeczyszczające → kora kruszyny, kłącze rzewienia, owoc bzu czarnego, ziele tysiącznika, lnicy, kwiat kocanki i siemię lniane.
  • Regulują krwawienia okresowe kobiet → kwiat nagietka, wyrotyczu, ziele dziurawca, szanty, szałwii, tymianku, korzeń lubczyka, pietruszka, kminek, czarnuszka i nasienie pietruszki.
  • Ściągające ( przeciwbiegunkowe) → kora dębowa, kasztanowca, wierzbowa, korzeń kuklika, żywokostu, klącze pięciornika, ziele rzepliku, przywrotnika, świetlika, dziurawca, rdestu ptasiego, srebrnika, płucnika, szałwii, cząbru, nawłoci, macierzanki, tymianku, werbeny, przetacznika, kwiat rumianku rzymskiego, orzecha włoskiego, czarnej porzeczki, maliny, pokrzywy, czarnej jagody, borówki, barwinka, owoc dzikiej róży, jarzębiny i czarnej jagody.
  • Trawienne →ziele bylicy bożodrzewu, piołunu, bylicy pospolitej, marzanki, tysiącznika, drapacza, dziurawca, hyzopu, nostrzyka, majeranku, szałwii, nawłoci, przetacznika, czosnek, cebula, kłącze tataraku, korzeń arcydzięgla, podróżnika, owoc kminku, kolendry, kopru włoskiego, jałowca, kwiat rumianku, wrzosu, kocanki, lawendy, szyszki chmielu, pokrzywy, nasienie czarnuszki, gorczycy i korzeń chrzanu.
  • Uśmierzają bóle → owoc kasztanowca, ziele nostrzyka, ziele mięty,liść barwnika i kwiat rumianku.
  • Wątrobowe → zele dziurawca krwawnika, tysiącznika, glistnika, dymicy, lawendy, szanty, mięty, kwiat nagietka, kocanki, rumianku, owoc jałowca, dzikiej róży, bzu czarnego, korzeń podróżnika, mniszka, klącze rzewienia, kory kruszyny, liść bobrka.
  • Wyksztuśnie i przeciwkaszlowo działające → surowa cebula, klącze tataraku, kosaćca, korzeń arcydzięgla, lukrecji, omanu, mydlnicy, kwiat kasztanowca, anyż, koper włoski, ziele bluszczyku, majeranku, płucnika miodunki, macierzanki, tymianku, przetacznika, bratka polnego, liść podbiału i nasienie kozieradki,
  • Wpływają dodatnio na przemianę materii: ziele rzepiku, poziomki, dymnicy, dziurawca, krwawnika, kłącze perzu, liść orzecha włoskiego, nasienie kozieradki i znamię kukurydzy,
  • Znoszą nadmierną fermentację i wzdęcia → korzeń arcydzięgla, lubczyka,groszku, kminek, koper włoski, anyż, kwiat lawendy, rumianku posp., liść mięty, maliny, ziele cząbru i nasienie pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz